İSTİKLAL MARŞINI GÜZEL OKUMA YARIŞMASI

SULTANHANI İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İSTİKLAL MARŞINI GÜZEL OKUMA YARIŞMASI ŞARTNAMESİ

AMAÇ:

Okullarımızda öğrenim gören öğrencilerimizi, Türk dilini doğru, etkili ve kurallarına uygun olarak konuşmaya özendirerek dilimizi güzel ve düzgün kullanma yeteneğini geliştirmek Mehmet Akif ERSOY’u tanıtmak ve İstiklal Marşını sevdirmek; öğrencilerimize toplum karşısında kendilerini ifade etme becerisi ve özgüven kazandırmaktır. Öğrencilerimizin şiir sanatına ilgi duymalarını sağlamaktır.

YARIŞMANIN DAYANAĞI:

Millî Eğitim Bakanlığı Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği.

KAPSAM:

Müdürlüğümüz bünyesinde bulunan okullarımızdan ilkokul öğrencileri katılacaklardır.

OKUL MÜDÜRLÜKLERİNCE YAPILACAK İŞLER:

1.      Yarışmaya, şartnamede belirtilen hususlara uygun olan tüm okulların katılması zorunludur.(Birleştirilmiş sınıflar isteğe bağlıdır.) Bu konuda okullar, İlçe Millî Eğitim Müdürlüğüne karşı sorumludur.

2.      Yarışmaya katılmak isteyen öğrenciler, okul müdürlüklerine müracaat edeceklerdir.

3.      Okul müdürlükleri kendi bünyelerinde değerlendirme komisyonu kurarak ön elemeyi yapacaklar, okul birincilerini ve danışman öğretmenlerini İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü Temel Eğitim Bölümüne 04 MART 2024 tarihine kadar resmi yazı ile bildireceklerdir.

4.      Okul içi yarışma jürisi; tarafsız, deneyimli, olumsuzluklara sebep olmayacak üyelerden oluşturulacaktır.

5.      Okul içi yarışmada ilk üçe giren öğrenciler, imkânlar dâhilinde okul müdürlüğünce ödüllendirilecektir.

İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİNCE YAPILACAK İŞLER:

1.      Temel Eğitim Bölümüne bakan şube müdürü başkanlığında, iki ilkokul müdüründen yürütme kurulu oluşturulacaktır. Yarışmanın İlçe çapında yürütülmesi yürütme kurulu sorumluluğundadır.

YÜRÜTMEKURULU

1-Fatih CEYLAN

2-Ümmet OK

3-Zeki KARAKAŞ

1.      JÜRİ(ASİL ):

1-Sevcan ÇELİK (Başkan) -Sultanhanı Ortaokulu

2-Döndü ÖZDİL –Sultanhanı Şehit Ramazan Süslü Ortaokulu

3-Fatma KÖK    -75. Yıl Cumhuriyet Ortaokulu

2.      JÜRİ(YEDEK ):

1-      Rasim BÜYÜKCÖHREN  - Yeşiltömek Ortaokulu

2-      Gülten AYYILDIZ  - Sultanhanı Şehit Ahmet Dağlı İmam Hatip Ortaokulu

3.    Okullar arası yarışmada seçilecek jüri, tarafsız ve deneyimli üyelerden yürütme kurulunca seçilecek; üyeler, olumsuz yorumlara neden olacak tutum ve davranışlardan kaçınacaklardır. Bu hususta sorumluluk yürütme kuruluna aittir.

4.Okullardan bildirilen okul birincisi öğrenciler, İlçe Millî Eğitim Müdürlükleri sorumluluğunda ilçede yapılacak yarışmada ilçe jürisi tarafından değerlendireceklerdir.

5.İlçe Millî Eğitim Şube Müdürü veya yürütme kurulu, yarışmadan yarım saat önce yarışmada görevli jüriyi toplamak suretiyle şartname ve yarışma ile ilgili açıklama yapacak ve gerekli talimatları verecektir. İlgili belgeleri de jürinin kendi içinde seçeceği başkana teslim edecektir.

DEĞERLENDİRME (Puanlama Durumu):

Her jüri üyesi, öğrenciyi toplam 100 puan üzerinden değerlendirecek, her jürinin puanı ayrı ayrı toplanarak ortak puan belirlenecek, en fazla puan 100x3=300 olacaktır.

Değerlendirme Kriterleriyle Puanlama

Değerlendirme Kriterleri

Puan Değeri

Şiire hâkimiyet (Özgünlük, şiirin ruhuna uygunluk, ezber gücü)

25 puan

Beden dili (Jest ve mimikler)

Vurgu, Tonlama

25 puan

Türkçeyi kullanma, Diksiyon (Telaffuz)

Toplam

100 puan

AÇIKLAMALAR:

1.      İstiklal Marşı yarışma için seçilen öğrenci tarafından on kıtası noksansız, ezbere okunacaktır.

2.      Eksik okuma, ilavede bulunma, tekrarlama veya yanlış okuma puan kaybına neden olacaktır.

3.      İstiklal Marşı'nın okunması esnasında isteyen okullar fon müziği ve slâyt kullanılabilecektir. Fon müziği ile okuyacak okulların en az 15 dk. önce fon müziklerini ve slaytlarını sorumluya vermeleri gerekmektedir.

4.      Yarışmacı öğrenci; sade, aşırıya kaçmayan, öğrenciye yakışır, okuduğu şiire özgü serbest kıyafet giyebilir. İsteyen okullar sunuma uygun (okuyanla birlikte beş öğrenciyi geçmeyecek şekilde) gösteri çıkarabilirler.

5.      Jüri başkanı yürütme kurulu tarafından yarışmadan önce belirlenecektir.

6.      Yarışmacılar, yarışmanın başlama saatinden en az 15 dakika önce yarışmanın yapılacağı salonda hazır bulunacaktır. Yarışma saatinden önce sıralama kurası çekilecek, fon müzikler ayarlanabilecektir.

7.      Yarışma İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü konferans salonunda yapılacaktır.

8.      Yarışma salonunun tertip düzeninden, ses sisteminden, görevlilerin ve yarışmacıların karşılanmasından Sultanhanı Ortaokulu Müzik Öğretmeni Mehmet Emre TENGER sorumludur.

9.      Yarışmanın sunuculuğunu 75. Yıl Cumhuriyet İlkokulu Öğretmeni Ayşe KUZUDERE tarafından yapılacaktır.

10.  Yarışmada bilgisayar sistemleri ile ilgili iş ve işlemler Halk Eğitimi Merkezi Bilişim Teknolojileri öğretmeni Regaip ÜREN tarafından yapılacaktır.

11.  Yürütme kurulu, Final yarışmasında hazır bulunur. Jüri içinde ve diğer ihtilaflı durumlarda yürütme kurulunun vereceği karar kesindir.

12.  Yarışmada ilk üçe giren öğrenciler, ödüllendirilecek olup, yarışmanın birincisine 750TL+Kitap ikincisine 500TL +Kitap üçüncüsüne ise 250 TL+Kitap ile ödüllendirileceklerdir. Dereceye girenlerin ödülleri 12 Mart Salı günü yapılacak olan ilçe programında verilecektir. Öğrencilerin ilçe programına katılımından Okul Müdürlüğü sorumludur.

13.  Bu şartnamede belirtilen hususları yer, zaman, şahıs olarak (gerektiğinde tüm şartları) İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü değiştirme ve kaldırma yetkisine sahiptir.

14.  Bu şartnameyi İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü yürütür.

Yapılacak İşlemler

Tarih ve Saatleri